Казан скифский 5-3 век до н.э. Находка искателя Аркан, представлено на
ВиолитиОписание: Отличный сохран как для 2500 лет)
Целый. Фото информативные всё видно.
Материал: Бронза. Вес 17кг. 800гр. примерно, высота 370 мм.
bardd писал:Аркан
Знахідка особиста, чи дали для продажу. Бентежить кріплення ніжки до казана, гарна підгонка і затірка, за 2500 років в місті зєднання повинні бути зелені окисли ,незалежно від грунту, а тут нічого. Можу помилятись,але краще фото в місті зєднаня і Ваша відповідь на моє запитання не будуть зайвими. З пов.
Навіть по цих фото, сліди реставрації наявні і не характерні для того періоду, чекаю відповіді продавця І бажано думку експертів. З пов.
Аркан писал:Не паханый луг, лежала вертикально вверх ногами, ножка в 30 сантиметрах от поверхности. Находка личная. Да куда же ещё лучше фото, всё четко видно.
Ваши слова лишний раз подтверждают, что казан в отличном состоянии.
bardd писал:Доброго вечора. Те що котел Скіфського періоду у мене сумнівів немає і реп. тов. Rosso
під сумнів ставити не збираюсь. Бачив багато котлів і читав праці по їх виготовленню де лише поверхнева інформація, чому і запросив фото. На більшості котлів іде шов, або ребра жосткості, в даного котла крім приєднання ніжки до тулова іде зєднувальна пластина приєднана до ніжки і до тулова Що і дало йому добре зберегтися і захистило від прогорання. Подібна реставрація(ремонт) свідчить лише про те що котел використовувався і в подальші періоди.
Аркан писал:bardd писал:Збереження котла дійсно радує
привожу ваши слова. Теперь доводы с которыми Вы согласитесь, внутренняя поверхность казана идеально ровная, нет никаких намёков на следы прогара дна. И самый главный довод как для меня, казан очень мало использовался, соответственно зачем целую вещь ремонтировать. Моё мнение, что просто поддон большого размера. Да ещё, посмотрите на ножки тех казанов которые проходили, большинство имеют не ровные ножки отлично видно что они подвергались воздействию высоких температур. Про ножку данного казана можно сказать только одно, она очень мало подвергалась воздействию высоких температур. Не знаю зачем всё это пишу, на фото и так всё видно, казан не просто целый, а ещё и почти не использовавшийся.Не паханное поле, склон, ничего такого особенного, не было ни керамики ни чего. Скорей всего была не долго временная стоянка, почему закопали казан уже никто не узнает. Monah_77 писал:Аркан
Мої вітання.
Поздоровляю. Гарні вийшли торги!
... з Вашого дозволу - мої "п'ять копійок".)
"Думки в голос"... Чаша такого казана широка і дуже масивна, а ще якщо вона містить продукти для приготування їжі... Хто готував їжу на вогнищі мене зрозуміє - така конструкція дуже не стійка, вона при маленькому поштовху може перекинутись... Або вона повинна стоять на кам'яній опорі, або висіти на петлях(ручках). Зверніть увагу на розташування останніх у цього казана... Якщо обкласти такий казан - для надійного утримання в вертикальному положенні - камінням, не залишиться місця для вогнища.)
Гадаю що цей предмет використовували більш як ритуальний, а не за прямим призначенням.))
Перепрошую, якщо щось сказав недоречно.
Vodomir писал:Monah_77
Ви всі міряєте сучасними мірками і з "висоти" свого досвіду, але ви помиляєтесь.
Ніжка якраз закопувалася в землю для стабілізації і казан обкладався камінням. Також розпечене каміння могли кидати в котел. Основним раціоном скіфів було м'ясо і молоко. Саме м'ясо і готувалося у власному соку. Ще додавали у їжу ячмінь та просо. - це дані з розкопок по скіфських городищах базовані на знайдених залишках злаків та кістках тварин.
paramax писал:до сих пор так готовят, в бурятии например. На костре греют камни, потом кидают в кастрюлю с водой и парной бараниной, 5-10 мин ждут и готово. Баранина канешна жесткая до ужаса, но печень - просто ах
Monah_77 писал:Vodomir
paramax
Зрозуміло, дякую за науку.
З пов.